fallback

Цените на жилищата в Сингапур достигнаха рекордни нива в края на 2012 г.

Ръстът на цените през миналата година обаче се забавя, сочат официални данни

13:53 | 02.01.13 г.

Цените на жилищата в Сингапур са достигнали рекордни нива през четвъртото тримесечие на 2012 г. благодарение на по-силните продажби от строители, сочат официални данни, цитирани от Bloomberg.

През периода септември-декември индексът на цените на жилищата се е повишил с 1,8% до 211,9 пункта, според предварителни изчисления на Агенцията за градско преустройство.

За предишното тримесечие индексът отчете повишение с 0,6%.

За 2012 г. като цяло обаче ръстът на цените на жилищата в Сингапур се е забавил до 2,8% в сравнение с повишението от 5,9%, регистрирано през 2011 г.

"Цените на частните имоти се съживиха, като на отчетеното през последното тримесечие покачване се дължи половината от ръста за цялата година", отбелязва Мохамед Исмаил, главен изпълнителен директор на компанията PropNex Realty.

"Очаква се тази тенденция да продължи и цените да регистрират още повишения, което ще доведе до ръст с 4-5% на индекса на цените на частните имоти през 2013 г.", прогнозира експертът.

Властите в Сингапур планират по-агресивни продажби на земя през първото полугодие, за да осигурят изграждането на поне 14 хил. нови жилища в близко бъдеще. Целта на правителството е да предотврати прекомерен ръст на цените на жилищните имоти.

През първите шест месеца на годината държавата ще продаде 12 парцела, предназначени за жилищно строителство, които биха могли да осигурят 6 900 апартамента, като е възможно да бъдат предложени още 19 парцела с потенциал за изграждането на още 7 100 апартамента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
fallback