fallback

Активността на пазара на офиси у нас продължава да се свива

Нетно усвоените площи бележат силен спад, намалява и средната наета площ при една сделка, отчитат от консултантска компания

13:45 | 02.01.13 г.

Активността при строителството на офиси е продължила да намалява и през 2012 г. Данни на консултантската компания MBL|CBRE сочат, че през миналата година разрешение за ползване са получили 66 хил. кв. м нови офис площи срещу 77,5 хил. кв. м през 2011 г.

Наличните клас А и Б офис площи в София са нараснали до 1,52 млн. кв. м, отчитат от компанията.

В момента в процес на строителство и планирани за завършване през 2013 г. са приблизително 122 хил. кв. м офис площи, като е вероятно една част от инвеститорите да забавят процеса по въвеждане в експлоатация на новите проекти поради слабото търсене и силният натиск върху наемните условия.

Свободните офис площи в столицата са били 331 хил. кв. м. към края на 2012 г., или 21,8%, като са останали почти без промяна спрямо предходната година, посочват от компанията.

Нетно усвоените площи бележат силен спад от 92,3 хил. кв. м. през 2011 г. до 31 хил. кв. м. през 2012 г. Същевременно експертите отчитат ръст на броя на сключените сделки с около 30 на сто на годишна база. Това означава, че въпреки наличието на нови сделки за наемане на офиси под наем, са били освобождавани други офиси и така нетният ефект за заетостта на офисите в София е останал доста нисък в сравнение с предходни години. Освен това е регистриран и спад на средната наета площ при една сделка.

Експертите отчитат, че се наблюдава активизиране на банковия сектор на пазара на офиси. Все повече банки започват да предлагат за продажба и наем сгради, предоставени като обезпечение по „лоши“ кредити.

Банките са и един от основните двигатели на пазара на офиси, заедно с компаниите от аутсорсинг сектора, ИТ компаниите и фармацевтичните фирми.

Експертите отчитат минимален спад при офертните наеми, като нивата за първокласни офиси в централната част на София са около 15 евро на кв. м., докато офис сгради със същото качество в покрайнините на столицата могат да бъдат наети за по-малко от 9 евро на кв. м. За второкласни офиси интервалът е между 5 и 8 евро, като в почти всички случаи наемателите получават гратисни периоди и довършителни работи за сметка на наемодателя.

Според Георги Димитров, директор „Консултиране и оценки“ в MBL, новата година ще бъде трудна за собствениците и кредиторите на офис сгради. Той прогнозира обаче, че ще продължи тенденцията големи международни компании да „изнасят“ и разширяват дейността си в България, а наемателите ще продължат да се местят в по-качествени сгради и при по-привлекателни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
fallback