fallback

Средният размер на ипотечните кредити през 2012 г. е намалял с 9% до 68 хил. лв.

Това е резултат от продължаващите притеснения на хората, както и понижаване на цените на имотите, смятат от Уникредит Булбанк

13:22 | 02.01.13 г. 3

Средният размер на ипотечните кредити през 2012 г. е намалял с 9,3% до 68 хил. лв., се казва в анализ за кредитирането в България на Уникредит Булбанк АД.

Намалението е резултат от продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност в следващите години, както и понижаване на цените на имотите, смятат от банката. Високата безработица и ниските доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост.

През 2012 г. се е запазил средният срок, за който се теглят ипотечните кредити на 22 години. Поради по-ниските доходи у нас голяма част от клиентите продължават да теглят кредитите си за дълъг срок, за да облекчат месечния си бюджет с по-ниски месечни вноски.

През 2012 г. сделки с имоти, финансирани с ипотечен кредит, са се осъществявали основно в областните градове. Спадът на пазара на имоти е засегнал предимно сегментите на ваканционните имоти, офисите и търговските площи, докато при жилищния пазар се наблюдава активизиране на купувачите. През 2012 г. търсенето на жилища в средния ценови сегмент се е засилило за сметка на ниския сегмент. Очакванията на Уникредит Булбанк са тенденцията да се запази и през тази година.

Една от основните тенденции, наблюдавани през 2012 г., е приближаване на лихвените нива по ипотечни кредити в лева и евро и увеличаване на броя отпуснати ипотечни кредити в лева спрямо тези в евро.

Въпреки че годината е била трудна, все пак е отчетен минимален ръст на ипотечните кредити спрямо 2011 г., показват данни на Уникредит Булбанк.

С раздвижването на пазара на имоти, голям интерес през 2012 г. се е наблюдавал при кредитите в евро с фиксирана лихва като нов продукт предлаган на пазара, следвани от кредитите с атрактивни плаващи лихвени проценти в лева.

През миналата година има и запазване на средния размер на изтегления потребителски кредит в размер на 12 500 лв., както и запазване на средния срок, за който той се изплаща на 8 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
fallback