fallback

Появиха се съмнения, че италианският финансов министър е укрил данъци

Витори Грили е купил на доста по-ниска цена луксозния си дом в Рим

12:25 | 20.12.12 г.

Италианският финансов министер Виторио Грили, чиято основна задача е да води борба срещу укриването на данъци, е закупил дома си с 14 спални в Рим на цена, която е по-ниска от регистрираните пазарни стойности в квартала му и бледнее пред размера на ипотеката му, според документите за сделката от 2004 г., цитирани от Bloomberg.

Книжата, подписани от Грили и внесени в италианския поземлен регистър, показват, че той е платил 1,065 млн. евро за апартамента на приземния етаж с градина в елитния квартал Париоли.

Държавните архиви разкриват също, че той е получил ипотека за 1,5 млн. евро.

В Италия продажбите на имоти често официално се сключват на цени под реалните, които се плащат, за да се намалят данъчните задължения и да се заобиколят мерките за контрол на прането на пари.

Монти назначи Грили през ноември 2011 г., за да му помогне да се справи с тежкото финансово състояние на страната. Сред мерките, предприети от Грили, бе проверка на яхтите в пристанищата, както и на автомобили с марката Ламборгини и Ферари в ски курорта Кортина Дампецо.

За първите 10 месеца на 2012 г. Грили успя да увеличи събирането на просрочени данъчни задължения с 9% до 5,79 млрд. евро.

В официално изявление 55-годишният Грили заяви, че покупката на жилището му "може в най-добрия случай да се сметне за местна необоснована клюка".

Той допълни, че е в процес на развод, и че обвиненията за стойността на активите му могат да засегнат делото.

Съпругата му Лиза Лоуенщайн, която живее в Ню Йорк, отказа да коментира думите на Грили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
fallback