fallback

Инвеститорите в строителство на многофамилни жилищни сгради в САЩ се активизират

Банките в страната вече по-охотно отпускат кредити на строителни компании, но стига проектите им да са добри и да са насочени към водещите пазари на имоти

09:09 | 19.12.12 г.

Над водещите градове на САЩ отново се издигат кранове, след като строителните компании отново започнаха да осигуряват капитал за финансиране на проекти, особено за многофамилни жилищни сгради, пише онлайн изданието National Real Estate Investor.

На 4 декември например започна изграждането на първата жилищна кула в Хъдсън Ярдс - проект за 15 млрд. долара, който предвижда преустройството на бивши железопътни паркове с площ от 86 декара в западната част на Манхатън.

Очаква се това да е най-големият частен проект в Ню Йорк от построяването на "Рокфелeр център" насам с обща площ от 1,2 млн. кв. м, разделена поравно между бизнес и жилищни площи.

Много строители все още твърдят, че финансирането за ново строителство е затегнато, но все повече проекти успяват да се включат на пазара, тъй като банките, застрахователните компании и други кредитори отново започват да отпускат средства.

От лятото досега всеки месец разрешение за строеж са получавали 250 хил. проекта за многофамилни жилищни сгради, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението. Това темпо е два пъти по-високо спрямо строителството точно след рецесията, когато почти всички проекти се финансираха с държавни субсидии.

Много от кредиторите на пазара са банки, възстановили се в достатъчна степен от финансовата криза и отново готови да изпълнят традиционната си роля на източник на финансиране за строителството. Това прави финансирането от Федералната жилищна администрация много по-маловажно в сравнение с последните години, когато тя бе един от малкото източници на средства за сектора.

В момента администрацията се конкурира с банките, където кредитите се отпускат много по-бързо - въпреки че лихвите от 3%, които тя предлага, все още привличат фирми, твърдят експерти.

Все още обаче има ограничения за кредитирането, което като цяло е съсредоточено върху най-добрите имоти на водещите пазари. Само 8% от участниците в анкета на Националния съвет по строителство на многофамилни жилища (NMHC) смятат, че финансирането за строителство на нови апартаменти е било достъпно за всички пазари и всички видове имоти.

Повечето са на мнение, че финансиране е налично само или за най-добрите имоти на водещите пазари (37%), или за всички видове имоти, но отново концентрирани на водещите пазари (36%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 06.09.22 г.
fallback