fallback

Качеството на европейските ипотечни деривати ще продължи да се влошава

Загубите от ценните книжа, обезпечени с ипотеки, биха могли да достигнат 10 млрд. евро през следващите 5 години

13:35 | 17.12.12 г.

Качеството на европейските ценни книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, ще се влоши през 2013 г., като се очаква и спад на новите емисии, прогнозира Moody's Investors Services.

Загубите от второстепенните имоти ще са неизбежни и ще се задълбочат за необходимостта да се рефинансират кредити за 16 млрд. евро, посочва рейтинговата агенция, цитирана от онлайн изданието Property Investor Europe.

Според Moody's загубите от ценните книжа, обезпечени с кредити за сделки с бизнес имоти, биха могли да достигнат 10 млрд. евро през следващите 5 години.

"Повечето пулове от ипотечни деривати в Европа са все по-уязвими по отношение на влошаващото се качество на активите", посочва авторът на изследването Рамзи Катан.

Въпреки че първокласните имоти на основните ликвидни пазари се рефинансират успешно и се преработват при минимални загуби, избягването на загуби за останалите второстепенни имоти на по-рискови и по-слабо ликвидни пазари става все по-трудно, допълва той.

Според експертите рефинансирането на ценните книжа, обезпечени с имоти, ще достигне пик през 2013 г., "Около 60% от кредитите, които стоят зад емисии на ипотечни деривати, нямат да бъдат изплатени през 2013 г.", посочва се в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 12.09.22 г.
fallback