fallback

Второкласните активи ще съживят активността на инвеститорите в имоти

През следващите 5 години наемите на офисите клас "C" ще растат по-бързо, отколкото наемите на офисите клас "А", прогнозират експерти

11:06 | 17.12.12 г.

Инвеститорите, които търсят по-висока възвръщаемост, трябва да се насочат към второкласните активи през следващите две години, посочва консултантската компания DTZ в редовната си годишна прогноза, цитирана от онлайн изданието PropertyEU.

Много инвеститори, разполагащи с капитал, са все по-фрустрирани от липсата на възможности за сделки с проблемни имоти. В резултат на това инвеститорите, които са склонни да поемат известен риск, ще се насочат към активите с по-ниско качество.

Експертите прогнозират, че през следващите 5 години наемите на офисите клас "C" ще растат по-бързо, отколкото наемите на офисите клас "А". Това се дължи отчасти на по-ниската стартова точка на наемите за клас "C" след отчетените неотдавна спадове и слаб растеж.

Основната причина обаче е сериозното търсене на площи от страна на малките и средни предприятия и ограниченото предлагане на нови сгради.

След спада с 4% на инвестициите през 2012 г. до 108 млрд. евро, DTZ очаква условията на пазара на инвестиции да останат затегнати и през следващата година, тъй като инвеститорите все още са предпазливи по отношение на рисковете, които са готови да поемат.

В същото време обаче банките ще продължат да пускат запаси на пазара, което би трябвало да позволи на някои инвеститори да погледнат отвъд първокласните активи.

Това ще предизвика съживяване на инвестиционната активност, като обемите ще се увеличат до 113 млрд. евро през 2013 г. и 118 млрд. евро през 2014 г., прогнозират от DTZ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 21.08.22 г.
fallback