fallback

Банковото финансиране за имотния сектор на Острова на най-ниско ниво от 2008 г.

Алтернативните кредитори също са предпазливи при финансирането на проекти, които са били отхвърлени от банките

17:28 | 14.12.12 г.

 

Банковото кредитиране за пазара на имоти във Великобритания е на най-ниско равнище от срива на американската инвестиционна банка Lehman Brothers насам, според доклад на базирания в Лестър De Montfort University, цитиран от Ройтерс.

Продължаващата криза в еврозоната и нестабилните местни икономически данни вредят на доверието на банките, което ги прави по-предпазливи при предлагането на кредити на компании за имоти.

Делът на банките, които планират да увеличат финансирането за имотния сектор, е бил 42% към 30 юни в сравнение с 57% през 2010 г. и 44% през 2011 г., сочат резултатите от проучването. Това е най-ниското равнище, откакто Lehman фалира в края на 2008 г., когато този дял падна до 23% в сравнение с около 90% в годините на бума.

Оскъдното финансиране засяга най-тежко по-малките строителни компании и частните собственици на жилища. За разлика от големите инвеститори, те нямат достъп и до пазара на облигации.

Тази празнина не успява да се запълни от алтернативните кредитори, като застрахователните компании. Те са предпазливи при финансирането на проекти, които са били отхвърлени от банките, и се съсредоточават върху първокласния сегмент от пазара.

Оттеглянето на банките засили позициите на богатите суверенни фондове, които придобиха много имоти във водещите европейски градове, смятани за сигурни убежища.

Сред сериозните покупки през тази година са сделката за 400 млн. паунда, при която малайзийски консорциум придоби Battersea Power Station в Лондон.

"Банковата система е задръстена от заеми за имоти", коментира Майкъл Маркс, главен изпълнителен директор на Development Securities.

Според него ще са нужни още десетина години за нормализирането на портфейлите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 05.09.22 г.
fallback