fallback

Компаниите за жилищно строителство в САЩ излизат на борсата

Инвеститорите проявяват силен апетит към акции на строителни компании

13:20 | 13.12.12 г.

Плановете на американската компания за жилищно строителство Taylor Morrison да организира първично публично предлагане (IPO) ознаменува началото на новата вълна частни строителни компании, които желаят да се листват на борсата - тенденция, която би могла да промени подреждането на лидерите в сектора, пише Wall Street Journal.

Базираната в Аризона Taylor Morrison, която строи основно луксозни жилища в щати от Флорида до Калифорния, по-рано бе поделение на британския конгломерат Taylor Wimpey. В началото на 2011 г. тя бе продадена за близо 1 млрд. долара на група американски фондове за частен капитал.

Миналата седмица тези фондове внесоха проспект за първично публично предлагане на акции за 250 млн. долара.

Според независимия анализатор от Центъра за жилищни изследвания в Ел Пасо, Тексас, Алекс Брантън сега е "идеален момент за IPO на компания като Taylor Morrison, тъй като инвеститорите проявяват силен апетит към акции на строителни компании, а продажбите и цените на новите жилища се покачват".

Ако IPO-то на Taylor Morrison бъде осъществено, тя ще стане шестата по големина публично търгувана строителна компания в САЩ на базата на отчетените приходи за 2011 г.

Това ще е и първото IPO на компания за жилищно строителство от над 15 години насам.

Според анализатори примерът на Taylor Morrison може да бъде последван и от други частни строители. "Има поне още 5 компании за жилищно строителство, които са собственост на хедж фондове и вероятно ще станат публични през следващите три години", прогнозира консултантът Джон Бърнс.

Акциите на публичните строителни компании в момента се търгуват на нива, два пъти по-високи от балансовата им стойност, което означава, че по-голямата част от тях струват повече като публични дружества, отколкото биха стрували като частни такива.

Друг фактор са кредитите. Банките, застрахователните дружества и други традиционни за американския пазар кредитори не са склонни да отпускат финансиране на частни строители, дори и на такива с добри финансови показатели, тъй като се опариха от жилищния срив.

Строителите обаче могат да набират средства и капитал по-лесно и по-евтино на публичния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:09 | 12.09.22 г.
fallback