fallback

Глобалните инвеститори пак се обърнаха към пазара на имоти в Индия

Играчите на пазара променят стратегиите си, за да не претърпят още един провал

13:30 | 10.12.12 г.

Глобалните инвеститори се опариха сериозно от пазара на имоти в Индия преди няколко години. Сега някои от тях правят нов опит да навлязат там, но с различна стратегия, пише Wall Street Journal.

В най-голямата сделка с бизнес имоти в Индия за тази година компанията за частен капитал Blackstone Group инвестира 170 млн. долара в три офис комплекса. По-рано през годината тя вложи 200 млн. в джойнт венчър, който управлява офис парк.

През март фондът за инвестиции на Morgan Stanely вложи 90 млн. долара в смесено дружество, което в момента строи комплекс от апартаменти в Мумбай. Това бе първата инвестиция на фирмата на пазара на имоти в Индия от четири години.

Различното този път е видът инвестиции, които правят компаниите. В миналото дружествата за частен капитал, хедж фондовете и останалите видове инвеститори влагаха парите си в неутвърдени строителни компании, които изграждаха мащабни жилищни и офис комплекси за първи път.

Сега обаче те инвестират най-вече в реални имоти, а не във фирми. Тъй като сградите са завършени или в строеж и са предварително продадени или наети, възвръщаемостта е сигурна.

Този нов подход е отражение на една по-широка тенденция на много нововъзникващи пазари, възстановяващи се от отлива на капитал по време на глобалната икономическа криза. Капиталът започва отново да се насочва към сделки с имоти, но инвеститорите са си взели поука от грешките, направени през годините на бума.

Между 2006 и 2008 г. фирмите за инвестиции и частен капитал наляха близо 15 млрд. долара в имоти в Индия, основно във фирми. Много от тези инвестиции обаче се оказаха провал, тъй като компаниите използваха средствата за покупка на парцели и така и не завършиха строителството в срок.

Докато изпълнението бе приключено, икономиката на Индия се забави, а имотите не оправдаха очакванията за наеми и продажби. В същото време пазарът на първични публични предлагания загуби блясъка си, което лиши много компании за частен капитал от стратегията за излизане от пазара, която очакваха.

От началото на тази година компаниите за инвестиции и частен капитал са вложили общо 1,1 млрд. долара в имоти в Индия в сравнение с 8,2 млрд. долара през 2007 г. и 5,4 млрд. долара през 2008 г., сочат данни на Venture Intelligence.

От около 35-те чуждестранни фонда, инвестирали в Индия между 2005 и 2007 г., са останали едва 4-5. Те обаче отново са готови да инвстират. Една от причините се крие в спада на цените на имотите.

В момента цените на висококачествените офис сгради в Мумбай представляват около 73% от стойността им през 2008 г., показват изчисления на Jones Lang LaSalle.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 04.09.22 г.
fallback