fallback

Британският жилищен пазар ще остане под натиск и през 2013 г.

Експертите се затрудняват да прогнозират в каква посоща ще тръгнат цените и продажбите

11:27 | 10.12.12 г.

Прогнозата за икономиката и цените на жилищата във Великобритания за следващата година остава по-неясна от обичайното, според доклад на Halifax, цитиран от онлайн изданието Investor Today.

Потиснатият икономически растеж, трайно високата безработица и натискът върху финансите на домакинствата ще продължат да ограничават търсенето на жилища. В същото време сравнително ниските равнища на ипотечните вноски спрямо доходите ще работят в полза на цените на жилищния пазар.

Експерти прогнозират, че най-високи ще останат цените на жилищата в Лондон и в югоизточната част на страната. Очакванията са жилищата в региона да продължат да поскъпват, макар и с по-бавни темпове.

"Условията на жилищния пазар са почти без промяна през последните 12 месеца, като за втора поредна година се наблюдава слабо движение както при цените, така и при продажбите", посочва жилищният икономист от Halifax Мартин Елис.

"Стабилността е впечатляваща, като се имат предвид лошият местен икономически климат и значителната несигурност по отношение на изгледите за икономиката на Великобритания и света като цяло", допълва той.

"Натискът както върху търсенето, така и върху предлагането на пазара не се промени сериозно през 2012 г. и това е основната причина за липсата на посока при продажбите и цените на национално ниво", отбелязва икономистът.

Прогнозите му са, че икономическата обстановка ще остане трудна през следващата година.

На Острова тенденцията към възстановяване ще продължи, но засилването на активността вероятно ще е слабо и темпото на растеж ще е под средното за страната в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:36 | 08.09.22 г.
fallback