fallback

Ускорява се ръстът на късите продажби на жилища в САЩ

Продавачите бързат, преди да бъде прекратено действието на закона за опрощаване на ипотечните дългове

13:02 | 07.12.12 г.

Собствениците на жилища и банките в САЩ ускоряват късите продажби на имоти в края на годината, предаде Bloomberg.

Сделките са се увеличили с 35% през третото тримесечие на годишна база, а продажбите на жилища, притежавани от банките, са намалели с 20%, показват данни на консултантската компания Renwood RealtyTrac LLC.

На двата вида сделки взети заедно се падат 41,5% от покупките на жилища за периода, отчитат експертите.

От 2009 г. насам са извършени 1,1 млн. къси продажби, благодарение на които запасът от жилища в балансите на банките сериозно е намалял.

Очаква се обаче да бъде прекратено действието на закона за опрощаване на ипотечните дългове, въведен през 2007 г. В такъв случай собствениците ще бъдат облагани с данък върху размера на опростената главница, което също доведе до ускоряване на късите продажби.

Твърде вероятно е законът да не бъде удължен, тъй като Конгресът търси начини да съкрати държавните разходи и да увеличи данъците от 1 януари, което ще доведе до повишение на възбраните.

"Ако не можеш да погасяваш ипотеката си, едва ли ще можеш да си позволиш да платиш още 25 или 35 хил. долара данъци, за да избегнеш възбрана", коментира Едуард Милс, финансов анализатор от FBR Capital Markets в Арлингтън, Вирджиния.

Службата за вътрешни приходи на САЩ обикновено облага с данък опростените дългове, тъй като ги счита за приход. При късите продажби е била реализирана средна цена с 94 896 долара под ипотеката върху имота, сочи докладът на RealtyTrac. Ако подобна сума бъде прибавена към доходите на кредитополучателите, то не само данъците им ще се увеличат, но те биха попаднали и в графа, подлежаща на облагане с по-висока ставка.

Според Дарън Бломкуист, вицепрезидент на RealtyTrac, късите продажби са по-добри за пазара на имоти от продажбата на възбранени жилища. Средната цена на къса продажба през третото тримесечие е била 186 хил. долара в сравнение със средна цена за продаден от банката имот от 161 954 долара.

Имотите, собственост на банките, често са необитавани от повече от шест месеца и имат нужда от допълнителни ремонти, а при късите продажби новите собственици се нанасят в тях директно след покупката, обяснява той.

"Ако бъде премахнато данъчното облекчение, то това би могло да спре възходящата тенденция при късите продажби, която се наблюдава от началото на тази година и съответно на съживяването на жилищния пазар като цяло", коментира Бломкуист.

"Хората няма да се склонни на намаляване на главницата, тъй като няма да могат да си позволят допълнителните средства, за да плащат новия данък", прогнозира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 12.09.22 г.
fallback