fallback

Пазарът на имоти във Франция е поставен под силен натиск

Отчита се спад на сделките с жилища, на новото строителство, както и на цените

10:37 | 06.12.12 г.

Цените на имотите във Франция са паднали средно с 1,3% през последната една година, сочат данни на водещата асоциация на брокерите на недвижими имоти в страната Federation des Promoteurs Immobiliers, цитирани от онлайн изданието Property Community.

От организацията посочват, че са регистрирани понижения и при сделките с жилища, както и при новото строителство.

Най-новите официални данни също показват, че броят на продадените нови имоти във Франция е намалял с близо 25% през третото тримесечие на 2012 г. Броят на започнатите нови строежи е регистрирал спад от 21%, а издадените разрешителни за строеж са намалели с близо 7%.

Членовете на Federation des Promoteurs Immobiliers пък отчитат 30% спад на продадените новопостроени имоти.

На регионално ниво най-сериозно е понижението на цените на жилищата в Бретан - със 7,9%. На второ място е Долна Нормандия, където е отчетено понижение на цените от 6,9%, Лорен - 6,7%, Шампан-Арден – 5,6%, и Горна Нормандия - 4,9%.

Низходящата тенденция засяга и традиционно популярната за купувачите дестинация Лангедок-Русийон, където през последната година цените на жилищата са се понижили с близо 3%.

Според брокерите секторът на жилищните имоти страда от няколко сериозни фискални промени, въведени през последните няколко години, като сред тях може да се отличи премахването на предоставяните от държавата безлихвени заеми за сделки със съществуващи имоти, когато за купувачите те са първи дом.

Банките освен това са затегнали условията за кредитиране, а купувачите са по-предпазливи. В резултат на това ипотечното кредитиране се е свило с 30% през последната една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 11.09.22 г.
fallback