fallback

Опасността от втората вълна възбрани в САЩ още не е отминала

Вълната на възбраните продължава да се проявява на локални нива, въпреки че данните в национални мащаб говорят за възстановяване

17:08 | 05.12.12 г.

С настъпването на последния месец на 2012 г. експертите по недвижими имоти все по-усилено говорят за възстановяване в жилищния сектор на САЩ, пише Forbes.

Ако погледнем цифрите, анализаторите имат право. Продажбите на нови жилища през октомври достигнаха най-високата си стойност от 5 месеца, а темпото на продажбите на съществуващи жилища значително се ускори в сравнение с миналата година.

Тази седмица индексът S&P/Case-Shiller показа, че през септември цените на жилищата са нараснали за шести пореден месец.

Дори и по отношение на икономическия растеж жилищният сектор се очертава като лъч надежда, като през третото тримесечие е допринесъл за 0,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ.

На фона на тази сравнително розова статистика е лесно да се разбере защо думата "възстановяване" се споменава толкова често и защо много акции на фирми от жилищния сектор се радват на толкова сериозен интерес от страна на инвеститорите.

Дали обаче вълната от нови възбрани действително е избегната, както твърдят същите тези анализатори?

Една от основните причини жилищната криза да не бъде предотвратена още при първите признаци за появата й бе фактът, че Уол Стрийт, Вашингтон и дори средностатистическите американци бяха престанали да гледат на жилищния сектор като на онова, което той представлява всъщност: локален, а не национален клас актив. По време на кризата всички отново се убедиха в този факт. А вълната на възбраните продължава да се проявява на локални нива, въпреки че данните в национални мащаб говорят за възстановяване.

От 2007 г. насам вълната от възбрани, която до момента е засегнала близо 4 млн. американски домакинства, върви много неравномерно в различните райони на САЩ. След скандала с машиналната обработка на документи в края на 2010 г. кредиторите забавиха този процес. Това забавяне предизвика изкуствено понижение на броя на възбраните: през 2011 г. броят им бе едва 830 хил., което с 24% под нивата за предходната година.

С постигането на извънсъдебното споразумение за 25 млрд. долара след този скандал експертите по недвижими имоти прогнозираха сериозно ускоряване на активността и втора вълна от възбрани. Именно тази втора вълна, която на практика се състои от запаси, изостанали от спукването на жилищния балон, се смята, че е била избегната.

В национален мащаб броят на подадените заявления за възбрана в САЩ през октомври е намалял с 19% на годишна база, а кредиторите най-накрая започват да въвеждат по-добри политики за предотвратяване на този процес,като модифициране на заемите и къси продажби. Всичко обаче се свежда до локацията.

Ако погледнем данните по региони, вълната е очевидна в щатите, където процесът по налагане на възбрана отнема най-много време и има натрупани запаси. Това са места като Флорида, Ню Йорк и Ню Джърси. В Ню Джърси броят на подадените заявления през октомври е скочил със 140% на годишна база, а в Ню Йорк увеличението е със 123%.

Справка с данните за цените на жилищата на Федралната агенция за жилищно финансиране за третото тримесечие индиректно отразява възобновената вълна от възбрани в тези два щата. Щатите с най-големи спадове на цените през тази година са много от същите, където броят на възбраните се увеличава, тъй като те оказват низходящ натиск върху стойността на имотите.

Все пак, дори и за тези пазари има добри новини. Новите кредитополучатели не допринасят сериозно за броя на лошите кредити, а според TransUnion през четвъртото тримесечие ще бъде отчетен спад на платците в забава. CoreLogic и други консултантски компании смятат, че най-лошата част от кризата с възбраните е приключила. В щатите, където възбраните най-накрая започват да си проправят път през системата обаче, ситуацията няма да се промени още известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
fallback