fallback

Компаниите за имоти в Европа се обръщат към облигациите

Очаква се размер на небанковото финансиране за сектора на имотите в Европа да достигне почти 20 млрд. евро до края на годината

12:52 | 05.12.12 г.

Корпоративните облигационни емисии напоследък изместват традиционното за европейския сектор на имотите банково финансиране, пише онлайн изданието World Property Channel.

По изчисления на Financial Times компаниите за имоти в Европа са набрали от облигационни емисии около 15,4 млрд. евро през първите девет месеца на тази година в сравнение с 8,3 млрд. евро през 2011 г.

Ако тази тенденция продължи, общият размер на небанковото финансиране за сектора на имотите ще достигне почти 20 млрд. евро до края на годината, което е рекордно висока стойност, отбелязва Bloomberg.

Според Morgan Stanley т. нар. пазар на допълнително финансиране би могъл да нарасне до 200 млрд. евро през следващите няколко години.

Средната лихва по 134-те облигационни емисии, емитирани от началото на 2012 г., е 4,74%. Не всички лихви обаче са толкова високи. Френският тръст за инвестиции в имоти Unibail-Rodamco например емитира петгодишни облигации на стойност 750 млн. евро с лихва от 0,75%.

По-голямата част от новите емисии са на малки и често семейни фирми, които обикновено набират от пазарите между 1 млн. и 5 млн. евро.

По-голямата част от набраните средства заместват съществуващи банкови кредити, а не се използват за финансиране на нови придобивания и разрастване.

Bloomberg отбелязва, че кредитирането за компаниите за имоти е намаляло рязко през последните пет години, тъй като банките в Европа се опитват да прочистят проблемните заеми, свързани със сектора, които бяха натрупани преди финансовата криза.

Някои от водещите кредитори на Стария континент, като германската Commerzbank и френската Societe Generale, напълно преустановиха кредитирането за имотния сектор, припомня агенцията.

Според Ханс Вренсен от консултантската компания DTZ емитирането на облигации се случва по две причини. "Ако си в бизнеса с имоти и искаш бързо да набереш голяма сума, няма нито една банка в Европа, която би могла да отпусне подобен заем в момента. Освен това много компании от бранша търсят начини да диверсифицират финансирането си извън традиционното кредитиране на банките", обяснява той.

Според Bloomberg недостигът на финансиране за сектора на имотите в Европа ще става все по-сериозен заради споразумението "Базел III", което предвижда да бъде увеличен обемът на средствата, с които банките трябва да разполагат, за да компенсират риска от заемите за недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 10.09.22 г.
fallback