fallback

Германският жилищен пазар остава атрактивен за инвеститорите

Влошават се перспективите пред сектора на бизнес имотите в страната, отчитат експерти

13:21 | 04.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Перспективите пред германския жилищен пазар остават позитивни, докато тези пред пазара на търговски имоти са се влошили, отчита Федералният институт за изследване въпросите на строителството и градоустройството, цитиран от онлайн изданието Prooperty Investor Europe.

Над две трети от участниците в анкетата на института (334 компании) отчитат, че от началото на годината жилищният сектор отчита непрестанни ръстове.

Наемите на апартаментите в Германия се очаква да продължат да се повишават. За цените на жилищата също се смята, че ще продължат да вървят нагоре, като тенденцията предстои да обхване и второстепенните локации в страната.

Близо половината от анкетираните се опасяват, че някои германски пазари са застрашени от формирането на балон заради нарастващите цени, ниските лихви по ипотеките и инфлацията.

Специалистите обаче смятат, че селските райони са по-застрашени от имотен балон, отколкото големите градове.

Според бизнеса перспективите пред сектора на бизнес имотите в Германия значително са се влошили. Близо 40% от анкетираните очакват търсенето на офиси да продължи да се свива.

Заради свитото търсене се очаква наемите на офис площите също да бъдат поставени под натиск, с изключение на първокласните активи, разположени на добри локации.

Близо 30 на сто от респондентите очакват намаляване на търсенето и на търговски обекти. Очаква се също така да се засили низходящият тренд на наемите на търговските площи, което ще скъси дистанцията между първокласните и второкласните търговски обекти.

Аутлет центровете и моловете си остават активите с най-голям потенциал за инвеститорите.

Сериозни възможности се крият и в сегмента на логистичните и промишлени площи, където все още има силно търсене и ограничено предлагане, а свободните площи бързо се запълват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 06.09.22 г.
fallback