fallback

Схемите за избягване на извънредните имотни данъци на Острова скочили двойно

Възможностите на по-изобретателните купувачи да избегнат извънредните данъци обаче значително ще намалеят

11:03 | 04.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Броят на схемите за избягването на гербовия налог, който се прилага при сделките с имоти във Великобритания, се е удвоил, откакто ставката за луксозните жилища на стойност над 2 млн. паунда беше увеличена през март, съобщи Financial Times.

През последните шест месеца на британската приходна и митническа агенция са докладвани 10 нови схеми за избягване на по-високия данък, показват резултатите от проучване на правната кантора Pinsent Masons.

Инвеститорите в имоти на Острова са намерили начин да избегнат и извънредния 15-процентен данък върху имотите, закупувани от компании, особено офшорки.

Една от „вратичките“ за заобикаляне на този 15-процентен данък е покупката да се извърши чрез фирма, регистрирана като дружество с ограничена отговорност. Британското законодателство предвижда тези дружества да не плащат данъци при придобиването на имот, въпреки че членовете им дължат гербовия налог. Така реално погледнато купувачите си поделят разходите по гербовия налог, но не плащат извънредния данък от 15%.

Впоследствие вместо купеният от дружеството имот да бъде препродаден, се прави сделка с акциите на фирмата, обясняват юристите. По този начин имотът може да бъде продаден на други инвеститори и да се реализира печалба, без да се плащат извънредните и по-високите данъци.

Джейсън Колинс от Pinsent Masons коментира, че новите и по-изобретателни схеми не са нещо неочаквано. „Гербовият налог и таксата за фирмите, през които се минават сделки с имоти, са сериозен разход за купувачите и хората са готови дори да се конфронтират с властите, но да избегнат плащане на част от данъците“, коментира той.

Все пак юристът признава, че усилията на британското финансово министерство да затвори „вратичките“ за избягване на имотните данъци поне донякъде са се увенчали с успех. Възможностите на по-изобретателните купувачи се очаква значително да намалеят.

Увеличаването на гербовия налог и извънредните данъци за фирмените сделки с имоти предизвикаха сериозен ръст на напрежението сред участниците на пазара на жилища във Великобритания.

Сделките с имоти на стойност над 2 млн. паунда са се свили с 25% от въвеждането на новите ставки до края на ноември в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания Savills.

Експерти от компанията предупреждават, че правителството в Лондон не се справя в намирането на балансиран подход, така че да увеличи приходите от данъци в хазната, но и да не изгони чуждите инвеститори в имоти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 02.09.22 г.
fallback