fallback

Поземлените комисии няма да увеличават таксите за земите

Земеделският министър е отхвърлил категорично това предложение като неоснователно, след като се е запознал с възраженията срещу него

17:09 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

"Получих предложение на междуведомствена работна група да бъде повишена тарифата за таксите, събирани от органите по поземлена собственост, което категорично няма да приема", е заявил министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщиха от МЗХ.

„Смятам, че основанията за тези поправки са неоснователни”, е казал министърът по време на втория Национален агросеминар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в Пловдив. Той е допълнил, че е разгледал обстойно и е взел под внимание подадените възражения от няколко неправителствени организации.

Текущата такса за скица е 4 лв. на парцел, което при 10 млн. парцела у нас прави 40 млн. лв. Валидността на скицата е 6 месеца, като тя се изисква при такива регулярни събития като отдаване под аренда например. Декларацията срещу вдигането на таксите бе подписана от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българската асоциация на фермерите (БАФ). Увеличаването на таксите за обслужването на имотите касае като цяло важни процеси като арендоване, комасиране, пазара на земята и т.н. Това е в разрез с политиката за облекчаване на сектор „Земеделие“. Усилията на МЗХ трябва да се насочат към стимулиране на арендаторите да сключват повече дългосрочни договори, а не да се „товарят” с такси, които могат да бъдат изтълкувани и като косвен данък, заявиха от асоциациите.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
fallback