fallback

Лобисти готвят война срещу премахването на данъчни облекчения за ипотеки

С наближаването на фискалната пропаст различни засегнати обществени групи се активизират в защита на интересите си

11:15 | 28.11.12 г. 1

Вашингтон не бива да премахва действащите данъчни облекчения за ипотечните кредити, предупреждават представители на жилищната индустрия в САЩ, цитирани от CNN Money.

Напоследък жилищният сектор се възстановява и е един от малкото светли лъчи в иначе мудното съживяване на икономиката. Ако бъде премахнато въпросното облекчение, което позволява от сумата от годишните данъчни основи  да се приспаднат лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище, това би могло да засегне плановете за покупка на имот на редица хора и да навреди на възстановяването като цяло.

Представители и на двете партии търсят начини да увеличат данъчните приходи в хазната. Жилищният сектор обаче се готви за война срещу евентуалните планове за премахване на действащите облекчения за ипотечните кредити.

По данни на Центъра за отговорна политика, от началото на тази година лобисти от имотния бранш са похарчили общо 30 млн. долара в сравнение с 27 млн. долара миналата година.

По-голямата част от тази сума идва от Националната асоциация на търговците на недвижими имоти, която е вложила в лобистки дейности рекордните 25 млн. долара.

Данъчното облекчение за ипотечни кредити е едно от най-старите в страната и цели да стимулира собствеността като намали данъчните разходи на хората, живеещи в свои жилища. От нея най-голяма полза имат семействата от горните слоеве на средната класа.

При годишен доход от 250 000 долара се спестяват около 5460 долара. За хората с доходи по-ниски от 40 000 долара годишно обаче, спестяванията възлизат на едва 91 долара.

Облекчението е третият по големина данъчен разход във федералния бюджет, сочат данни на службата за изследвания към Конгреса. Приходите от евентуалното му премахване биха достигнали 100 млрд. долара до 2014 г.

В своя проектобюджет президентът Барак Обама предложи лимитът върху специалните отчисления да бъде снижен до 28% от брутния доход в сравнение с 35% за американците с високи доходи.

Ограничението ще се прилага за много популярни отчисления, като например лихвите по ипотеки и даренията с благотворителна цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
fallback