fallback

Катар навлиза в туристическия сектор на о. Сардиния

Емирството и Италия подписаха споразумение за инвестиции на катарския държавен инвестиционен фонд в различни сектори на италианската икономика

13:36 | 27.11.12 г.

Катар планира да инвестира още 1 млрд. евро в туристически проекти на италианския остров Сардиния по-малко от година, след като придоби луксозния курорт "Коста Есмералда" за неоповестена сума от американската компания за частен капитал Colony Capital, предаде онлайн изданието Property Investor Europe.

Миналата седмица италианския премиер Марио Монти подписа споразумение за смесено дружество между Италианския стратегически фонд и Qatar Holding - инвестиционното поделение на държавния инвестиционен фонд на емирството, което ще инвестира в различни сектори на италианската икономика.

IQ Made in Italy Venture ще инвестира в производството на хранителни, модни и луксозни изцелия, в мебелния сектор, туризма и развлекателната индустрия.

Компанията ще разполага с капитал до 2 млрд. евро, осигурен поравно от партньорите в рамките на първите четири години след учредяването й.

Фондът ще стартира с основен капитал от 300 млн. евро, като вече има 4-5 идеи за инвестиции в Италия, поясни катарският премиер и външен министър Шейх Хамад бин Джасим бин Джабор ал-Тани.

По думите му Катар се готви да подпише и още едно споразумение на стойност около 1 млрд. евро за инвестиции в италиански малки и средни предприятия.

През април Qatar Holding придоби "Коста Есмералда" от базираната в Лос Анджелис компания Colony Capital. Споразумението включваше план за възстановяване и намаляване на задълженията на дружеството, които тогава възлизаха на около 200 млн. евро, както и нови инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 30.08.22 г.
fallback