fallback

Британското правителство поде борба с изоставените жилища

Лондон подготви нова схема, по линия на която ще се подпомага ремонтът и пускането на пазара на изоставени имоти

10:50 | 27.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Британското правителство подготвя нова схема за подкрепа на пазара на имоти. Лондон е предвидил 300 млн. паунда за реновиране на хиляди празни жилища, които да излязат на пазара на имоти, съобщи онлайн изданието propertywire.com.

Схемата ще помогне за обновяването на около 5 хил. имота, много от които са изоставени. Жилищата предстои да бъдат обявени за продажба в следващите 3 години.

Изданието припомня, че британското правителство вече предостави по подобна схема 160 млн. паунда.

Лондон освен това даде извънредни правомощия на местните власти, така че да се справят на местно ниво с изоставените имоти. Общините ще имат правото от април 2013 г. да наложат извънредни данъци на собствениците на изоставени имоти, ако те са известни, както и да прехвърлят изоставени имоти за управление на специална агенция.

„Празните домове погубват общините, спомагат за нарастването на престъпността, а и лишават хората от възможността да се сдобият с достъпно първо жилище. Това е един порочен кръг. Изоставените жилища могат да доведат до унищожаването на цели общности. Твърдо съм решен да спра това“, коментира министърът на общностите Дон Фостър.

„Допълнителните пари ще подпомогнат местните власти да ремонтират тези домове и да въведат в тях нови жители, които се нуждаят от достъпни жилища“, допълни той.

За финансиране ще могат да кандидатстват общини, жилищни асоциации, обществени и доброволни групи и други организации.

Британското правителство обмисля и мерки за възстановяването на цели изоставени сгради, включително и превръщането на бизнес имоти в жилищни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 19.08.22 г.
fallback