fallback

Свиват се инвестициите в логистични и индустриални имоти в Европа

Отчита се задълбочаване на поляризацията на европейския пазар като цяло - висока активност на големите основни пазари и отслабена в Южна Европа

14:41 | 26.11.12 г.

Инвестициите в логистични и индустриални имоти в Западна Европа през третото тримесечие са намалели до 2 млрд. евро в сравнение с 2,2 млрд. евро година по-рано, сочат данни на компанията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Според експертите причината е не толкова липса на инвеститорски интерес, колкото недостиг на качествени продукти и недостатъчната ликвидност.

От компанията очакват обемът на инвестициите за цялата година да е с 20% под нивата, отчетени през 2011 г.

В същото време се отчита и задълбочаване на поляризацията на европейския пазар като цяло. По-големите ключови пазари, като Германия, Великобритания и Франция, регистрират по-силна активност. На тях се падат почти 80% от общите инвестиции, направени през третото триемсечие в сравнение със 71% преди година.

Стойността на логистичните и индустриални активи, изтъргувани през първите девет месеца на тази година, е нараснала съответно с 42% и 49% в Германия и Франция.

Най-висок остава обемът на инвестициите във Великобритания - 2,1 млрд. евро, което обаче е с 6% под нивата, отчетени през същия период на миналата година.

Продължава да нараства и интересът към пазари като Полша, държавите от Бенелюкс и Скандинавските страни. В Полша и Русия нивата на инвестициите са се увеличили съответно със 77% и 40%.

Същевременно активността на пазарите в Южна Европа остава слаба.

Според JLL доходността от първокласните логистични имоти в Европа през третото тримесечие е била стабилна на равнище от 7,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
fallback