fallback

Китайци ще вдигнат най-високата сграда в света за 90 дни

Строителството на небостъргача се очаква да започне до края на месеца, като ще се вдигат по 5 етажа на ден

14:24 | 22.11.12 г. 1

Най-високият небостъргач в света ще е готов до март 2013 г., пише онлайн изданието Gizmodo.

Името му ще е "Скай Сити", а височината - 838 метра, разпределени на 220 етажа. Сградата ще бъде издигната в китайския град Чанша до река Сяндзян.

При планирания срок за изпълнение от 90 дни строителите ще трябва да вдигат по 5 етажа на ден.

Сградата е проектирана от някои от архитектите, работили по-рано по Burj Khalifa в Дубай. Компанията-изпълнител пък е същата, която по-рано успя да изгради хотел на 30 етажа за 15 дни.

Строителните дейности по бъдещата най-висока сграда в света започват в края на този месец, след като проектът получи окончателно одобрение.

Китайският небостъргач ще е зает основно от апартаменти. Над 80% от сградата ще бъде отделена за жилищни цели, а останалата част ще бъде заета от офиси, училища, болници, магазини и ресторанти.

На разположение на обитателите и посетителите ще са 104 високоскоростни асансьора.

Рекордите не спират дотук. Според изпълнителите на проекта той ще струва 1 500 долара/кв. м в сравнение с 15 000 долара/кв. м за Burj Khalifa. Сградата ще е издръжлива и на земетресения до 9-а степен по скалата на Рихтер, както и на пожари с продължителност "до три часа".

Тя ще е и изключително енергийно-ефективна благодарение на термоизолацията, остъкляването и различните техники на климатизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
fallback