fallback

Публичните компании за имоти в Европа атакуват капиталовите пазари

Нарастват новите емисии на корпоративни облигации като алтернатива на банковото кредитиране и другите канали за финансиране

13:32 | 22.11.12 г.

Все повече публични компании за имоти в Европа се насочват към капиталовите пазари като алтернативна форма на финансиране, пише онлайн изданието Property EU.

Ръстът при емитирането на корпоративни облигации, наред със засилването на  небанковите канали за кредитиране, като застрахователните дружества и дълговите фондове, е част от една по-широка тенденция в сектора, целяща да се диверсифицират капиталовите източници и да се намалят разходите за кредитиране.

Прибягвайки до емитирането на облигации, търгуваните на борсата компании подпомагат и облекчаването на огромния недостиг на финансиране в Европа. По-рано този месец DTZ публикува доклад, според който за последните шест месеца недостигът на финансиране в Европа се е свил с 20% до 86 млрд. долара поради все по-силната диверсификация на каналите за кредитиране.

Тази седмица френският тръст за инвестиции в имоти Societe Fonciere Lyonnaise (SFL) обяви, че е приключил с пласирането на петгодишни облигации за 500 млн. евро с купон от 3,5%.

Целта на емисията е да диверсифицира финансовите източници на дружеството, както и да засили ликвидността на групата и да се удължи средния матуритет на задълженията й.

SFL притежава портфейл от имоти на стойност 3,4 млрд. евро, разположени основни в централния бизнес район на Париж.

Също в Париж Fonciere des Murs, поделението на Fonciere des Regions за хотелски имоти, тази седмица емитира обезпечени облигации за 255 млн. евро с купон от 3,682%. Емисията е първа за компанията и е обезпечена с хотелски активи, които се държат под наем от Accor. Падежът е след седем години.

Миналата седмица лондонската компания за имоти и инвестиции Great Portland Estates пласира 31,25 млн. нови обикновени акции, или почти 10% от своя емитиран акционерен капитал, за да финансира придобивания. Приходите ще бъдат използвани за покупка на имоти в центъра на Лондон, основно в Уест Енд.

В Германия пък GSW Immobilien обяви, че е осъществила емисия на облигации за 183 млн. евро, отново с цел финансиране на придобивания. Компанията съобщи също, че е в напреднал етап на преговори за покупката на 3 000 апартамента в Берлин, броени седмици, след като придоби 4 400 жилища в германската столица за 200 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 02.09.22 г.
fallback