fallback

Цените на жилищата в САЩ продължават възходящата тенденция

През октомври е отчетен месечен ръст от 1,4%

11:40 | 22.11.12 г.

Цените на жилищата в САЩ са се повишили с 1,4% през октомври спрямо септември, което е най-голямото покачване на месечна база от 7 години насам, сочат данни на компанията за онлайн информация за имоти Zillow, цитирани от Wall Street Journal.

Жилищният пазар в Щатите бележи 12-и пореден месец на растеж за първи път от началото на спада на сектора през 2006 г., сочат още данните на компанията.

Положителен резултат е налице в почти всички водещи градски райони, наблюдавани от компанията, с изключение на Чикаго.

В национален мащаб цените са се повишили с 4,7% на годишна база, като покачване е регистрирано на 26 от 30-те пазара, наблюдавани от компанията.

Най-силен ценови ръст е регистриран във Финикс (22,3%), следван от Сан Хосе, Калифорния (11,4%), Денвър (10,4%), Сан Франциско (9,5%), и Маями (8,8%). Единствените градове с понижение на цените на жилищата на годишна база са Атланта (-2,4%), Чикаго (-2,1%), Ню Йорк (-1,2%) и Филаделфия (-0,9%).

Според експерти ръстът при жилищните цени се дължи на няколко причини. Жилищата са по-достъпни, особено като се има предвид сериозното понижение на ипотечните лихви.

Заетостта също се развива положително, отбелязват експертите. В същото време запасите на пазара са на най-ниското равнище от десетина години насам, а търсенето се засилва поради нарастващото формиране на домакинства и подобряващото се потребителско доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
fallback