fallback

Инвеститорите в търговски площи в Европа се насочват към по-малките активи

Първокласните търговски площи по водещите улици са сред предпочитаните инвестиции

11:11 | 21.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Малките сделки с търговски площи преобладават на европейския пазар, показват данни на консултантската компания Savills.

Експертите изчисляват, че от 2007 г. до края на третото тримесечие на настоящата година средният размер на сделките с единични активи на европейския пазар на търговски площи е намалял с 35 на сто от 85 млн. евро до 56 млн. евро.

Компанията прогнозира, че и през следващата година инвестиционната активност и нивото на заетост ще са високи в първокласните, иновативни и добре управлявани регионални и градски търговски центрове, заедно с първокласните площи по основните търговски улици.

Въпреки интереса на инвеститорите към първокласните търговски площи обаче тази година обемът на сделките на европейския пазар ще остане под регистрираните през миналата година нива заради слабата икономика и недостигът на първокласни активи.

Затвърждава се тенденцията по-голямата част от инвестициите да са съсредоточени на основните европейски пазари – Великобритания, Германия и Франция.

Експертите отчитат, че нараства концентрацията на капитал в Германия, докато във Великобритания и Франция нивата са сравнително стабилни. Наблюдава се и отлив на инвестиции в Испания, както и лек спад на активността в Швеция.

Търговските улици – все по-популярни инвестиционни дестинации

Въпреки че 60% от сделките с търговски площи в Европа са с търговски центрове, в последните 5 години се наблюдава драстичен ръст на инвестициите в първокласни площи на водещите търговски улици в Европа.

През третото тримесечие на годината 37 на сто от сделките са осъществени с магазини по търговските улици, посочват консултантите. За сравнение през 2007 г. те са били 5% от всички сделки.

Интересът към търговските улици е концентриран във Франция и Германия, в градовете със засилен туристопоток, като Париж, Берлин и Мюнхен.

Нарастващият интерес се движи от отделни инвеститори със собствен капитал, които виждат в подобна инвестиция начин да спасят парите си от евентуална инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 06.09.22 г.
fallback