fallback

Archstone планира да набере близо 3,5 млрд. долара от IPO

Ако плановете на компанията се осъществят, това ще е най-голямото първично предлагане на акции в сектора на бизнес имотите в историята на САЩ

15:10 | 20.11.12 г.

Компанията за строителство и управление на имоти Archstone Inc., която е собственост на Lehman Brothers Holdings Inc, обяви, че планира да набере до 3,45 млрд. долара от първично публично предлагане (IPO), предаде Ройтерс.

Ако плановете на компанията се осъществят, IPO-то й ще е най-голямото в сектора на бизнес имотите в историята на САЩ.

Ако първичното предлагане на акции се случи до края на тази година, то ще е третото по големина след тези на Facebook и мексиканското поделение на Banco Stantander.

От подадените от Archstone документи не става ясно точно колко акции планира да пласира компанията и на каква цена. Някои анализатори твърдят, че компанията струва около 16 млрд. долара, но напоследък тя продава активи, което затруднява оценката й.

Въпреки че Archstone има голям и много привлекателен портфейл от имоти, тя има и славата на една от основните причини за срива на Lehman.

Огромният дял на Lehman в дружеството и евентуалната продажба на този дял, която трябва да се осъществи по силата на плана за излизане на банката от фалит, може да отблъсне някои инвеститори.

Archstone ще бъде листвана на Нюйоркската фондова борса със символ "ASN". Като тръст за инвестиции в имоти компанията може да избегне плащането на корпоративен данък върху приходите, ако разпредели най-малко 90% от облагаемия си доход на акционери под формата на дивиденти.

IPO-то ще бъде следено отблизо и като барометер за това доколко добре други компании за имоти, като например Hilton Hotels на Blackstone Group LP, биха могли да се представят на евентуално излизане на борсата.

Към 30 септември Archstone притежава дялове в 169 жилищни комплекса в САЩ, или общо 54 442 апартамента, като почти всички са разположени в крайбрежни райони, където наемите са високи. Повечето са в Южна Калифорния, Сан Франциско, Южна Флорида и Вашингтон, Ню Йорк, Бостън и Сиатъл.

Средният месечен наем на апартаментите на Archstone в тези райони е 2 408 долара към третото тримесечие, докато за целия портфейл средният месечен приход на апартамент възлиза на 2 168 долара, а усвояването е на равнище от 94,2%.

Archstone освен това строи още около 3 506 апартамента. Тя притежава земя за още 28 проекта и дял в 10 многофамилни жилищни сгради в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 12.09.22 г.
fallback