fallback

Италианското правителство втвърди позициите си за данъка върху църковните имоти

Предвижда се въвеждането на имотен данък в страната, който ще засяга и чуждестранните купувачи на жилища

15:16 | 14.11.12 г.

От следващата година католическата църква в Италия ще плаща данък върху имотите си, реши правителството на Марио Монти.

Църквата отдавна се ползва от правото да не внася в хазната данъци за имотите, които притежава, ако те не се използват за нетърговски и религиозни цели. Със затягането на коланите в страната обаче мнозина започнаха да се питат дали данъчните облекчения трябва да продължат, пише онлайн изданието TheMoveChannel.com.

По изчисления на вестник La Repubblica приходите от имотите на църквата само в Рим, сред които има хотели и ресторанти, може да достигнат 25,5 млн. евро годишно.

Преди две години Европейският съюз започна разследване дали данъчните облекчения за католическата църква в Италия технически представляват незаконна държавна помощ. В резултат на това по-рано тази година правителството реши да промени законите.

Въпреки че миналия месец Държавният съвет отхвърли предложенията, кабинентът продължава да настоява, че законопроектът ще мине в парламента.

Неотдавна правителството на Марио Монти заяви, че регулаторната рамка ще бъде оформена окончателно до 1 януари 2013 г., като от февруари данъчните облекчения за църквата ще бъдат премахнати.

Поправките в данъчните закони касаят обаче всички италианци със собственост, както и чуждестранните купувачи на ваканционни жилища в Италия.

Предвижда се да бъде въведен имотен данък в размер на 0,4% от оценката на имот, който се използва като основно жилище, и 1,06% за втори и следващ дом на един и същ собственик. По-високата ставка ще се прилага и за собствениците на ваканционни жилища в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 11.09.22 г.
fallback