fallback

Проектозаконът за дейността на брокерите "пътува" към парламента

Окончателните текстове са предадени на вносител и могат директно да влязат за обсъждане от депутатите

13:50 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Окончателният вариант на законопроекта за дейността на брокерите, по подготовката на който работна група от Националното сдружение „Недвижими имоти“ започна дейност още преди месеци, е предаден на вносител, съобщи на пресконференция по повод 20-годишнината от създаването на сдружението неговият зам.-председател Лъчезар Искров.

Текстовете са дискутирани и окончателно изяснени на последния национален съвет на сдружението, като са съгласувани и с регионалните структури на организацията. Законопроектът има 3 основни акцента - идентификация и регистрация на посредниците при сделките с имоти, изисквания за професионална квалификация и образователен ценз на брокерите и защита на интересите на потребителите, които ползват техните услуги.

Искров отказа да разкрие кой ще внесе законопроекта в Народното събрание, като допълни, че повече информация сдружението ще изнесе на кръгла маса, която ще се състои в края на ноември или началото на декември. На нея ще бъдат поканени представители на браншовите организации, които обединяват компании, свързани по някакъв начин със сектора на имотите, както и на законодателната и на изпълнителната власт.

Искров обясни, че според резултатите от направения юридически анализ законопроектът може директно да влезе за обсъждане в парламентарните комисии. Той освен това е получил широка подкрепа не само от бизнеса, но и от държавата, в лицето на редица институции и правителствени агенции.

Законопроектът предвижда създаването на браншова камара на брокерите, която ще поддържа публичен регистър на посредниците при сделките с недвижими имоти – и физически, и юридически лица.

Проектозаконът предвижда всички посредници да подлежат на регистрационен режим. Заложени са освен това изисквания за образователния ценз и професионалната подготовка на брокерите, както и договорно-правни изисквания за работата на агенциите с техните клиенти, така че максимално да се защити интересът на потребителите на техните услуги.

Ключов момент от проектозакона е въвеждането на задължителна застраховка „професионална отговорност“ за посредниците при сделките с недвижими имоти. По думите на Орлин Владиков, който беше председател на сдружението в периода 2002-2004 г., застраховката ще е своеобразната „врата“ за намаляване на измамите и ще даде необходимите правни гаранции за това.

„Спазили сме духа и буквата на европейските стандарти – защитата на правата на потребителите“, коментира и председателят на сдружението Иван Велков.

„На етапа сме, на който всички казват: „Браво, чудесно, време беше“, и се надяваме, че ще увенчаем с успех усилията ни да регламентираме нашата дейност и професия. Тъжното е, че го правим със собствени усилия, с ентусиазъм и доброволен труд. На други пазари тези неща са азбучна истина, която е отдавна наложена и приета. Не искаме нищо по-различно от това да сме част от един световен и единен пазар, да сме признати съвременни оператори и търговци“, допълни той.

Наско Атанасов, който е бивш председател на сдружението от 1997 г. до 2000 г., посочи, че регламентацията на посредническата дейност ще намали и „сивия“ пазар.

Точни данни за „сивата“ икономика при посредниците при покупко-продажбата на имоти няма, но според Иван Велков има намаляване на броя сделки, но не и на размера на самия „сив“ сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 11.09.22 г.
fallback