fallback

Частният бизнес в Европа се зае с реабилитацията на пазара на ипотечни деривати

Банки, фондове и компании от сектора на имотите са разработили насоки за структуриране на ценни книжа, обезпечени с ипотеки

09:57 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Банки, фондове и компании от сектора на имотите са разработили насоки за структуриране на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, за европейския пазар, съобщи FT.

Насоките са плод на усилията на компаниите да съживят пазара на ипотечни деривати, който се срина заради кризата, отбелязва изданието.

Новите насоки за емитирането на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, трябва да осигурят по-голяма прозрачност по отношение на начина, по който се структурират те, както и да гарантират стойността на имотите, които стоят зад тях.

Предвидено е също така да се създаде независим орган, който неформално да комуникира с инвеститорите.

Европейският пазар на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, през последните 5 години се бори с понижението на стойностите на имотите и свития инвеститорски интерес. Същевременно банките се оттеглиха от пазара заради тежката икономическа ситуация и новите регулаторни изисквания за капитализацията им.

През последните месеци на европейския пазар се сключиха две големи и важни сделки с ипотечни деривати. Инвеститорите, които обичайно действаха на по-зрелия американски пазар, започнаха да поглеждат и към Европа. Това доведе до засилване на търсенето, заради което наличното количество книжа не е достатъчно.

Новите емисии обаче са на около една пета от пиковите им равнища през 2007 г. и няма да могат да заменят напълно падежиращите ипотечни книжа. Освен това американският пазар също се изправя пред някои проблеми, свързани с нови правила, регламентиращи риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
fallback