fallback

Очаква се спад на печалбата на строителна компания с планове за инвестиции у нас

Все още не е ясно обаче дали теренът в България, който Corio притежава, не е определен за продажба, или проектът е сред отложените за реализация

10:54 | 09.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Холандската строително-инвестиционна компания Corio, която притежава терен и в България, очаква спад на печалбата за 2012 г. с 1-3%, а на печалбата на акция – с 4-6%. Това е посочено в отчета на компанията за третото тримесечие.

До края на септември компанията е успяла да продаде активи на стойност 212 млн. евро, като част от програмата за оптимизация на активите. Подписани са договори за имоти на стойност 87 млн. евро, а преговорите за продажба на други активи на стойност 201 млн. евро са в напреднала фаза, посочват от компанията.

Все още не е ясно обаче дали теренът в България, който Corio притежава, не е определен за продажба, или проектът е сред отложените за реализация.

От отчета на Corio става ясно, че компанията е поела ангажимент да построи активи на стойност над 1,8 млрд. евро, но изграждането на по-голямата част от тях е отложено за неопределено бъдеще.

Компанията е успяла да понижи разходите си по проектите в строеж до 643 млн. евро спрямо 674 млн. евро, колкото бяха разходите за строителство към края на 2011 г.

Corio обаче продължава да търпи загуби от преоценки на съществуващи активи. За първите 9 месеца на годината от преоценки на активи са отписани 139,4 млн. евро.

Забавил се е растежът и на нетните доходи от наем. За деветмесечието те достигат общо 328,6 млн. евро, което е ръст от близо 2 процента, но по-рано беше отчетено повишение от над 4 на сто.

Нетните доходи от наем само на търговските площи са нараснали с 3,7% до 318,8 млн. евро до края на септември.

Добрата новина за компанията е, че е понижила задлъжнялостта си до 40,9%, както и че е успяла да отдаде близо 90% от проектите в строеж, които са ключови за развитието й. Сградите, които предстои да влязат в експлоатация до края на годината и през следващата година са отдадени на 70%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 04.09.22 г.
fallback