fallback

Отчитат оживление при глобалните фондове за дялов капитал в сектора на имотите

Добрите резултати през второто тримесечие се дължат най-вече на позитивното развитие на сектора на имотите в Азия

15:33 | 08.11.12 г.

Глобалните фондове за дялов капитал, които действат в сектора на имотите, са се съживили през първата половина на 2012 г., според изследване на S&P Capital IQ Fund Research, цитирано от онлайн изданието FTS Global Markets.

За периода фондовете са отчели ръст с 12,6% в сравнение със спада от 7,8% през 2011 г. и 10,5% през 2010 г.

Глобалните индекси, които отчитат тенденциите в сектора на имотите, също регистрират положителни движения през първото и второто тримесечие на годината, като това е един от малкото сектори, където тенденцията е към повишение.

Добрите резултати през второто тримесечие се дължат най-вече на позитивното развитие на сектора на имотите в Азия.

В Сингапур търсенето на офис площи е слабо, макар че някои анализатори започват да придобиват по-полижителни нагласи. Във Филипините обаче са налице добри нива на търсенето в жилищния сегмент. Акциите там обаче са сравнително неликвидни и не се появяват често в по-големите глобални фондове.

Сремежът към доходност прави привлекателни първокласните имоти в държави като Германия, Великобритания и Скандинавските страни, особено в сравнение с други класове активи, като държавните облигации например.

В Южна Европа най-зле представящият се жилищен пазар в света през второто тримесечие на 2012 г. е Португалия, следвана от Гърция и Испания.

Наемите на офиси в Барселона, Мардид и Дъблин също рязко се понижават като реакция на по-слабата икономическа активност и търсене.

При търговските имоти топ дестинации като Лондон и Париж продължават да се представят добре, но търсенето в Барселона и Мадрид пада главоломно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 06.09.22 г.
fallback