fallback

Пазарът на имоти в Токио загърби срива

Секторът е на пътя на устойчиво възстановяване и привлича инвеститори заради атрактивната доходност

10:32 | 08.11.12 г.

Пазарът на недвижими имоти в Токио показва признаци на възстановяване, а експерти прогнозират, че секторът няма изгледи да се върне към балона от 80-те години на миналия век, пише Wall Street Journal.

Пазарът в японската столица изглежда навлиза в една по-зряла фаза на фона на протичащото от две десетилетия насам понижение на цените на земята. От пика си през 1991 г. цените на парцелите в японската столица са паднали с близо 80%. Тогава 1 кв. м в елитния квартал Гинза струваше 284 343 долара по тогавашни стойности.

Според играчи от сектора пазарът е достигнал подобни рекорди поради необоснования оптимизъм, че цените на имотите никога няма да паднат. Някои банки предлагаха заеми за над 100% от пазарната стойност на имотите в очакване цените да продължават да вървят нагоре.

"Това бе пикът на пазара. Не смятаме, че той ще се случи отново", посочва Коичиро Обу, който ръководи отдела на RREEF Real Estate за изследвания в Япония и Корея.

Очакванията са пазарът на имоти в Токио да се възстановява с умерено темпо. При сегашните много по-ниски цени доходността е по-привлекателна, като имотите в центъра носят 4-5% над разходите по заемите.

В момента Токио е по-евтин от останалите водещи азиатски градове, като отчасти това се дължи на земетресението и цунамито от март 2011 г., които забавиха възстановяването.

Според Cushman & Wakefield през 12-те месеца до края на юни 2012 г. Токио е бил трети в списъка на водещите дестинации за всички видове инвестиции в имоти със сделки за 23,9 млрд. долара, като пред него са само Ню Йорк с 34,7 млрд. долара и Лондон с 29,3 млрд. долара.

Не всички обаче са оптимисти за пазара в Токио, като се имат предвид демографските тенденции и очакванията за забавяне на икономическия растеж на Япония.

"Изключително трудно е недвижимите имоти да се развиват положително при отрицателен прираст на населението и в условията на дефлация", посочва Сет Сълкин, президент на консултантската компания за имоти Pacifica Capital KK.

Според него предпочитанията към луксозни имоти вече въздействат върху усвояването и наемите на по-нискокачествени имоти. "Губещите са основно физически лица и малки компании, които притежават земя извън първокласните райони", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
fallback