fallback

Хърватия въвежда имотен данък

Собствениците на жилища, офиси и магазини, които не се използват и стоят празни, ще плащат данък в размер на 2% от стойността на имота

16:20 | 07.11.12 г. 6

Хърватия въвежда нови данъци за недвижимите имоти от април следващата година, предаде агенциа МИА.

Собствениците на жилища, офиси и магазини, които не се ползват, ще плащат данък в размер на 2 процента от стойността на имота, предвиждат законодателни промени.

Собствениците, които живеят в жилищата си, ще плащат налог в размер на 0,2%, а собствениците на имоти, които се отдават под наем - 0,4 на сто.

Това означава, че апартамент, чиято данъчна оценка е 100 хиляди евро, ще струва 2 хиляди евро годишно на собствениците, ако нито живеят в него, нито го дават под наем.

Ако обаче обитават този имот, те ще плащат само 200 евро годишно. Ако го дават под наем, данъкът ще бъде 400 евро. Новите данъци за недвижими имоти ще заменят общинската такса, която се плащаше досега и се изчисляваше не според стойността на имота, а на базата на квадратурата му и в зависимост от градската зона, в която се намира.

Хърватският министър на финансите Славко Линич коментира, че богатите граждани, които притежават по няколко апартамента или нежилищни имоти, трябва да допринасят повече за развитието на образователната система, здравеопазването, социалната защита и другите потребности на обществото, за които ще се изразходват събраните от налога допълнителни средства.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
fallback