fallback

Секторът на имотите в Швейцария е навлязъл в рискова зона

Индексът на UBS, който предвещава за балони на жилищния пазар, предупреждава за опасност

10:52 | 06.11.12 г.

Индексът на UBS, който предвещава за балони в швейцарския сектор на имотите, е навлязъл в рискова зона за първи път от 1991 г. насам, предаде Bloomberg.

През трите месеца до края на септември показателят се е покачил до 1,02 пункта в сравнение с 0,82 пункта през предходното тримесечие. Стойности над 1 пункт се считат за рискови.

"Въпреки че прирастът на населението продължава да работи в полза на покачването на цените, високите им стойности все повече се подкрепят от търсенето на имоти като инвестиция, както и от ниските лихви", посочват икономистите от UBS Матиас Холжи и Клаудио Сапутели.

"Увеличаването на ипотечните задължения на домакинствата не показва признаци на отслабване, а евентуален обрат в тази тенденция би могъл да предизвика корекция на цените", допълват те.

През юли швейцарското правителство въведе мерки за ограничаване на рисковете, свързани с ипотечното кредитиране, включително правила, според които по преценка на властите може да се повишават капиталовите изисквания за всички банки с до 2,5% от общите им активи.

Средният доход на домакинство в Швейцария, необходим за покупка на жилище, е нараснал през третото тримесечие. Причината е възобновеното повишение на цените на имотите, в комбинация със стагнацията на доходите, коментират анализаторите от USB.

В момента за покупката на жилище в Швейцария са необходими средства в размер на 6 пъти средният годишен доход на домакинствата в страната. Това обаче все още е под отчетения през 1990 г. пик – средният годишен доход на домакинство, умножен почти по 7.

Около 50 хил. души годишно мигрират в Швейцария заради ниската безработица, високите доходи и по-благоприятните данъци в сравнение с много европейски държави. Това доведе до сериозен спад на празните жилища, а недостигът на имоти предизвика ръст на наемите и цените на жилищата, особено в Цюрих и Женева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
fallback