fallback

Пазарите на офиси в данъчните убежища в Европа - още една гореща точка в кризата

Въпреки че политическият натиск върху данъчните убежища нараства, бизнесът не се отказва от опитите законово да намали данъчните си разходи

10:19 | 05.11.12 г.

Нарастващият политически натиск срещу законовите начини за избягване на данъци не отказват бизнеса от опитите да се установи в държави със статут на данъчен рай в Европа, пише Ройтерс.

Все повече счетоводни фирми, банки и консултантски компании подписват дългосрочни договори за наем на офиси в Люксембург и Ченъл Айлъндс, за да обслужват нарастващия брой клиенти, търсещи законни начини да намалят данъчните си разходи.

В същото време пазарите на наеми в традиционните финансови квартали на Лондон и Париж изостават. Над 7% от офисите във финансовия квартал на Лондон са празни. Това е два пъти повече от делът им в трите бизнес квартала на Люксембург.

През първата половина на 2012 г. в Люксембург са отдадени под наем офис площи с размерите на седем футболни игрища. Това е най-високото равнище от четири години, като почти 60% са наети от банки, счетоводни фирми и бизнес консултантски компании, сочат данни на компанията Jones Lang LaSalle.

Ситуацията е сходна в офшорните центрове на Карибите. Въпреки че данните за тези пазари са оскъдни, местни агенти на недвижими имоти твърдят, че най-добрите офиси в Барбадос са почти пълни, а адвокатските кантори и счетоводните фирми на Каймановите острови са се увеличили силно по време на рецесията.

Островите Джърси и Гърнси са водещите офшорни центрове в света, според Индекса на глобалните финансови центрове, който класира градове и държави според данъчните им режими, нивото на корупция, регулациите, качеството на персонала и летищата, както и рейтинга на местните администрации.

През първата половина на 2012 г. Societe Generale е заемала най-много място от която и да е друга компания в Люксембург, след като подписа договор за нов офис комплекс с площ от над 9 хил. кв. м за период от 10 години.

Китайските банки също местят европейските си офиси от Лондон в Люксембург. KPMG и PricewaterhouseCoopers пък подписаха 15-годишни договори за офиси на о. Джърси.

Въпреки засиления интерес към малките офис пазари в данъчните убежища на Европа, експерти се опасяват, че това е просто въздух под налягане заради нарастващото политическо напрежение и наченките на процедури по „изсветляване“.

Специалисти прогнозират, че всички тези компании много бързо ще изчезнат, ако несигурността около запазването на статута на данъчни убежища се засили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
fallback