fallback

Бумът на онлайн търговията в ЦИЕ дърпа напред пазара на логистични площи

Търговците на дребно засилват търсенето на логистични площи, проектирани за нуждите на онлайн търговците

17:53 | 02.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Електронната търговия преобразява не само облика на търговията на дребно в Европа, но и пазара на логистични площи, посочват от консултантската компания Colliers International, цитирани от онлайн изданието Europe-re.com.

Експертите прогнозират, че в близко бъдеще Германия и Великобритания ще останат водещи електронни пазари, но най-бърз растеж в интернет търговията се очаква в Централна и Източна Европа и особено в Полша.

Икономиката на страната е стабилна, което привлече доста инвеститори в сектора на имотите и търговията. Заради мащабите на потребителския пазар Полша става все по-привлекателна и за онлайн търговците, затова водещите международни магазини в мрежата се насочват към страната.

Промените в потребителското поведение и начина, по който хората избират да харчат парите си, наложи създаването на по-различни дистрибуторски схеми. Това доведе до ръст на наемателите на логистични площи за нуждите на онлайн търговията.

Разширяването на интернет търговията доведе до разработването на специализирани логистични центрове, където се осъществява съхранението на стоките, сортирането и пакетирането им, превозването до крайния потребител, както и управлението на възвръщаемостта.

Според Colliers големите онлайн играчи, като например Amazon, се очаква да продължат да оперират в свои собствени логистични центрове. Много от развиващите се компании обаче за момента предпочитат да аутсорсват доставките на трети страни.

Въпреки това, много от логистичните компании все още не предлагат пълната гама услуги, които изискват търговците на дребно, което е изненадващо предвид бързия растеж на онлайн търговията.

Експертите прогнозират, че търсенето на услугите на логистичните компании, които успеят бързо да отговорят на очакванията на търговците в мрежата, съобразно преосмислените им стратегии за задоволяване на потребителите, ще се засилва в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:30 | 12.09.22 г.
fallback