fallback

Италия очаква съдействие от местните власти за продажбата на имоти

По-голямата част от имотите, предвидени за приватизация, са на общините

14:21 | 30.10.12 г.

Италианската държава се нуждае от помощта на местните власти, за да може бързо да изпълни плановете си да продава имоти на стойност 3-5 млрд. евро годишно и да използва средствата за изплащане на държавния дълг.

Това посочи италианският министър на икономиката Виторио Грили, цитиран от онлайн изданието Property Investor Europe.

„Има имоти на стойност 3-5 млрд. евро, които бихме могли да продадем веднага“, коментирал е Грили по време на закрито заседание на Сената в Рим, което се е състояло през миналата седмица.

На същото заседание икономическият министър на Италия е потвърдил целта на Рим да стартира многогодишна програма за оценка и продажби на имоти на стойност 15-20 млрд. евро, или 1% от БВП, в рамките на пет години.

Резултатите от проучване, което беше проведено през март, показаха, че в Италия има над 530 хил. държавни имота с обща площ от над 222 млн. кв. м. Около 80% от тези активи са жилища и бизнес имоти, притежавани от местните власти. Останалите сгради принадлежат на държавата.

Държавната агенция за имоти Demanio оценява стойността на общия обем от държавни и общински имоти на до 320 млрд. евро. Имотите, собственост на държавата, се оценяват на около 50 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 09.09.22 г.
fallback