fallback

Китай се изправя пред трудни решения за пазара на имоти

Правителството в Пекин трябва да реши дали да форсира жилищния пазар, за да създаде работни места и да засили икономическия растеж, въпреки риска от балон

16:56 | 29.10.12 г.

Рестриктивните мерки на пазара на имоти замразиха спекулативните проекти в Китай. Снимка: Ройтерс

Нарастващите продажби и цени на жилищата в САЩ се посрещат с радост като ключ към икономическото възстановяване на страната. В Китай обаче изгледите за ръст в жилищния сектор опъват нервите на политиците, пише Los Angeles Times.

Разтревожени от бързо покачващите се цени и нарастващото недоволство на средностатистическите китайци от опасността никога да не притежават собствен дом, през 2010 г. властите в Пекин въведоха ограничения, за да охладят прегрелия пазар на имоти. Мерките проработиха. Затегнатото кредитиране, кампанията срещу спекулантите и лимитите за покупка на втори дом забавиха ръста на цените и замразиха някои спекулативни строителни проекти.

Тези мерки обаче удариха спирачките и на китайската икономика, която също като тази на САЩ разчита силно на дейността в строителството и имотите. Миналата седмица азиатската страна обяви, че през третото тримесечие ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) се е забавил до 7,4% на годишна база - най-бавното темпо от 3 и половина години насам.

Китайските власти са изправени пред някои трудни решения. Дали да форсират жилищния пазар, за да създадат работни места и да засилят икономическия растеж, дори и това да носи риск от класово напрежение и потенциално опасен балон в имотния сектор?

Въпреки усилията на правителството, жилищата продължават да са скъпи и непосилни за повечето китайци. Средната годишна заплата в Пекин, който е градът с най-големи надници в страната, възлиза на 8 900 долара за миналата година. В същото време средната цена на типичен апартамент от 100 кв. в деветте най-желани градове, включително Пекин и Шанхай, е била малко над 192 хил. долара през юни, или с около 33% над нивото отпреди три години. Луксозните имоти в столицата струват по няколко милиона.

Предстои да се разбере дали новите лидери на Китай, които ще бъдат обявени идния месец, ще променят курса на управление в сектора на имотите. Една от причините за евентуалната промяна е отчаяната нужда на местните власти из страната да съживят пазара, тъй като бюджетите им разчитат силно на продажбите на земи за генериране на приходи.

До момента Пекин не дава индикации за смекчаване на позициите. Въпреки че Китай е уязвим от евентуално по-сериозно забавяне в глобален мащаб, икономиката на страната е в по-добра форма в сравнение с периода непосредствено след финансовата криза през 2008 г. Тогава милиони работници, мигрирали в градовете, бяха без работа.

Бумът на имотите в страната създаде и недоволство сред мнозина китайци от средната класа. Луксозните апартаменти се смятат от някои за запазена територия за богатите и корумпираните.

Според експерти централното правителство се бои от напрежението, пораждано от нарастващата пропаст между бедните и богатите в страната. Това е един от факторите, довел до мерките срещу спекулантите в имотния сектор, въведени преди две години.

В момента Китай има планове да построи десетки милиони апартаменти за гражданите с ниски доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 11.09.22 г.
fallback