fallback

Испания разчита на чужденците за съживяването на пазара на имоти

Строителното министерство в Мадрид се надява купувачите отвън да придобият до една трета от 680-те хиляди непродадени нови жилища

13:30 | 25.10.12 г.

Испанското правителство разчита чужденци да изкупят огромните запаси от жилища в страната и така да се реши кризата с имотите и да се даде тласък на икономиката, пише онлайн изданието Property Investor Europe.

Според дългосрочния план, целящ да засили сектора на инфраструктурата, транспорта и жилищата между 2012 и 2024 г., строителното министерство в Мадрид се надява купувачите отвън да придобият до една трета от 680-те хиляди непродадени нови жилища.

Между 150 и 300 хил. от непродадените домове са в южната част на страната и на няколко острова, включително популярните сред туристите Майорка и Ибиса.

Миналата година чужденци са купили едва 3 хил. къщи в Испания в сравнение с 20 хил. през 2006 г., когато жилищният бум бе в разгара си.

Секторът на имотите се срина през 2008 г., като остави огромно количество новопостроени жилища на пазара, особено в южните райони на страната.

Според министерството от ключово значение е Испания да разработи законодателство и данъчни условия, които биха привлекли инвеститорите и биха засилили доверието им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 12.09.22 г.
fallback