fallback

Затягат допълнително ипотечното кредитиране в САЩ от догодина

Според нови правила, които предстои да влязат в сила, ипотеки ще се отпускат само на достатъчно надеждни кредитополучатели

17:47 | 24.10.12 г.

Ипотечните банкери и брокерите на недвижими имоти в САЩ предупреждават, че достъпът до финансиране може да се затегне още повече в началото на следващата година поради предстоящото въвеждане на нови правила, пише Bloomberg.

Регулаторните органи подготвят два документа, които ще влязат в сила от януари. Първото правило засяга качеството на ипотеките и целта му е да гарантира, че банките отпускат жилищни заеми само на кандидати, които могат да ги погасяват.

От банките ще се изисква освен това да задържат дялове от рискови ипотеки в балансите си при групирането им в ценни книжа. 

В същото време регулаторните органи предложиха и стандарти в съответствие със споразумението Базел III, които ще изискват от банките да поддържат по-голям капитал срещу рискови ипотеки.

Крайният срок за общественото обсъждане на предложението изтече на 22 октомври, като се очаква документът да излезе в началото на следващата година.

Правилата могат да създадат "идеалната буря" в регулациите, предупреждава президентът на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ Морис "Моу" Вайси.

Ипотечното кредитиране в Щатите вече е достатъчно затегнато. Редица представители на регулаторните органи, сред които председателя на Федералния резерв Бен Бърнанке, изразиха опасение, че банките не позволяват на добри кандидати за кредит да се възползват от рекордно ниските лихви, предизвикани от стратегията на Фед за количествено облекчаване.

Защитници на потребителите са съгласни, че правилата са строги и трябва да бъдат внимателно изготвени и съгласувани.

"Всички тези правила са реакция на липсата на каквато и да било регулация през последното десетилетие", посочва Алис Коен от Националния център по потребителско право. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 09.09.22 г.
fallback