fallback

IKEA планира да стане "по-зелена"

До 2020 г. компанията планира да задоволява енергийните си нужди изцяло от ВЕИ и да отглежда повече дървета, отколкото използва в производството на мебели

13:07 | 24.10.12 г.

Най-голямата мебелна верига в света – IKEA, ще премине изцяло към възобновяема енергия до 2020 г. и ще отглежда повече дървета, отколкото използва за производството на мебели.

Мерките са част от план за защита на природата, който компанията подготвя и който се радва на подкрепа от страна на екоактивисти, предаде Ройтерс.

В отговор на желанието на клиентите за “по-зелен” начин на живот шведската компания обяви, че най-късно до 2016 г. ще промени продуктовата си линия и ще предлага единствено енергийно ефективни изделия, включително индукционни готварски печки и LED крушки.

Според плана между 2009 и 2015 г. IKEA ще инвестира 1,5 млрд. евро в слънчева и вятърна енергия, която да задоволява поне 70% от консумацията на компанията. До 2020 г. се планира обемът на производството да се изравни с обема на потреблението.

IKEA вече притежава вятърни електроцентрали в шест европейски държави, както и 342 хил. соларни панела, които са инсталирани в магазините, складовете и заводите на компанията. Те произвеждат 27% от потребяваната от компанията електроенергия.

До 2020 г. IKEA, която е един от водещите потребители на дървен материал в света, ще отглежда поне толкова дървета, колкото използва за производството на мебели. Компанията подчертава, че вече не добива дървен материал от естествените тропически гори.

Природозащитници се обявиха в подкрепа на плана. Джон Совън от Greanpeace във Великобритания заяви, че ходът нарежда IKEA в челните редици на водещите компании, които се опитват да трансформират дейностите си, изправени пред заплахите за околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
fallback