fallback

Кредитирането за сектора на имотите в Китай се съживява

Цените на жилищата в страната може би се стабилизират

14:42 | 23.10.12 г.

Банковото кредитиране за китайския сектор на имотите се е съживило рязко през третото тримесечие благодарение на нарастващите продажби и инвестиции, сочат данни на централната банка в Пекин, цитирани от Ройтерс.

Анализаторите интерпретират данните като пореден признак, че цените на жилищата в страната може би се стабилизират.

Между юни и септември банките в Китай са отпуснали на купувачите на жилища и строителните компании заеми за 416,8 млрд. юана (66,65 млрд. долара), или с 29% над обема през предходните три месеца.

Делът на кредитите, свързани с имоти, от общия размер на новотпуснатите кредити през първите 9 месеца на годината е 15,4% в сравнение с 12,3% през първото полугодие.

Към края на септември неизплатените ипотечни кредити са с 12,6% повече в сравнение със същия период на миналата година и достигат 7,8 трлн. юана, докато неизплатените заеми на строителни фирми са за 2,96 трлн. юана, или с 12,1% над миналогодишните нива.

Данните показват също, че кредитите за строителство на държавни жилища за първите девет месеца на годината са на обща стойност 130 млрд. юана, като на тях се падат 60% от всички заеми, отпуснати на строителния бранш.

Заемите за инвестиции в дълготрайни активи са се повишили с 10,9% до 20,7 трлн. юана спрямо първите девет месеца на миналата година в сравнение с ръст от 10,3% към края на юни.

В сръщото време средносрочните и дългосрочни кредити за производствения бранш са паднали с 44% в сравнение с понижението от 42%, регистрирано през първите шест месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
fallback