fallback

Жилищният пазар в САЩ страда от ... недостиг?

Отслабва предлагането на проблемни имоти и на жилища в ниския ценови сегмент, които привличат най-много инвеститори

15:39 | 22.10.12 г. 1

Трудно е да си представим, че на пазара в САЩ просто няма достатъчно жилища, като се има предвид, че той все още се съвзема от огромната криза с възбраните, пише CNBC.

Очевидно обаче подобен недостиг съществува, поне според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, чиито членове твърдят, че спадът на продажбите на някои силни в миналото пазари се дължи на остра липса на предлагане.

„Покачването на цените напоследък не влияе върху интереса на купувачите”, отбелязва главният икономист на асоциацията Лорънс Юн. „По-скоро продажбите се ограничават от недостига на запаси, особено в западните части на страната”, допълва той.

Жилищното възстаовяване в САЩ се дължи до голяма степен на инвеститори в ниските сегменти на пазара. Градове като Финикс, Лас Вегас и Сакраменто, където кризата с възбраните бе най-тежка, а цените на жилищата паднаха най-много, бяха наводнени от подобни инвеститори, търсещи възможност за доходи от имоти под наем.

Например, продажбите на домове на стойност под 100 хил. долара в западните райони на Щатите са паднали с 47% на годишна база, след като инвеститорите предизвикаха значително покачване на цените. На "лошите" имоти се падат едва 24% от всички продажби на жилища през септември, докато за последните две години делът им бе над една трета от общия обем на продажбите.

Къде са тогава всички тези проблемни имоти, като се има предвид, че в САЩ все още има 5,45 млн. жилища с ипотеки, които са или в забава, или в процес на възбрана? Банките предлагат все повече алтернативи на възбраните, като къси продажби например, но са по-агресивни и във възможностите за модифициране на заемите.

Според експерти строителите трябва да засилят дейностите си, за да може продажбите на жилища да се съживят повече. През септември броят на новозапочнатите строежи на еднофамилни жилища в САЩ е бил с 43% по-висок спрямо същия месец на миналата година, а разрешенията за строеж са се увеличили с 27% в реално изражение, но все още са наполовина от нормалните нива.

Новите жилища са популярен избор сред купувачите на първи дом, на които се падат едва около 32% от пазара, докато нормално те представляват около 45%. Това се дължи на все още затегнатите условия за кредитиране.

Най-големият проблем е, че традиционните продавачи на жилища не ги пускат на пазара в достатъчно голяма степен, за да могат да компенсират спада на предлагането на лоши имоти. Защо? Една от причините е липсата на доверие в пазара, но в по-голяма степен това се дължи на факта, че към август около 15 млн. собственици продължават да дължат повече по ипотеките си, отколкото струват имотите им в момента. Делът им представлява 31% от жилищата с ипотека.

Именно отрицателният капитал в момента възпрепятства пазара, макар и "лошите" жилища бавно да излизат от системата.

Имайки предвид огромните понижения на продажбите и запасите в западните части на САЩ, където бяха отчетени най-сериозните повишения на пазара като цяло, някои анализатори прогнозират още по-големи спадове на продажбите през идните месеци.

Въпреки че продажбите на жилища с по-високи цени са значително по-силни, отколкото преди година, те все още представляват много малък дял от общия пазар. Около 65% от пазара се състои от жилища на цена под 250 хил. долара. Така ситуацията предвещава едно трудно и неравно възстановяване на жилищния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 10.09.22 г.
fallback