fallback

Доходността от инвестициите в бизнес имоти в Атина расте заедно с риска

Наемите на офисите и търговските площи са се понижили под натиска на нарастващото предлагане

15:59 | 18.10.12 г.

Доходността от първокласните бизнес имоти в Атина през тази година е нараснала, след като песимизмът около икономиката на Гърция и вероятността за разпродажба на активи от страна на банките доведоха до спад на цените на имотите и повишаване на риска от инвестициите в гръцки активи, пише в доклад на Colliers International, цитиран от Bloomberg.

Доходността от най-добрите офис имоти в гръцката столица се е повишила до 8% спрямо 6,9% през 2009 г., а при най-качествените молове тя е нараснала до 8,5% от 6,3%, посочва Ана Вукович, управляващият директор на Colliers за Гърция.

Икономическата криза в страната принуждава местния бизнес, банките и други собственици на бизнес имоти да закриват магазини и клонове, което създава сериозни възможности за инвеститорите, готови да поемат по-висок риск.

Гърция пое ангажимент до 2020 г. да събере 50 млрд. евро от приватизация, като около половината от предвидените за раздържавяване активи са имоти. Плановете са част от усилията на страната да отговори на условията по помощта от 240 млрд. евро, отпусната от международните й партньори.

Делът на неусвоените първокласни офиси в Атина се е удвоил до 16% от началото на годината, а наемите са паднали до около 21 евро/кв. м. месечно в сравнение с 32 евро/кв. м при пика на пазара.

Наемите в най-висококачествените търговски обекти са се понижили до 150 евро/кв. м в сравнение с 280 в най-силните години - 2006 и 2007 г.

Според Colliers доходността от първокласните бизнес имоти в Гърция ще се стабилизира догодина, ако страната изплаща дълговете си.

Според анализаторите рискът Гърция да напусне еврозоната ще намалява, а апетитът на инвеститорите ще нараства благодарение на инициативата на правителството за въвеждане на закони, улесняващи инвестициите в държавни имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 11.09.22 г.
fallback