fallback

Чужденците крепят пазара на ваканционни имоти в Гърция

Заради кризата търсенето на ваканционни жилища е на 15-годишно дъно и продължава да се затяга

10:37 | 17.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Търсенето на ваканционни имоти в Гърция е достигнало 15-годишно дъно през септември, показват данни на глобалната консултантска компания Savills.

Вътрешното търсене е силно затегнато заради финансовата криза и мрачните перспективи пред доходите. Пазарът разчита основно на чуждите купувачи, които обаче са в позиция на изчакване, тъй като искат още по-изгодни сделки.

Експертите посочват, че сделките на пазара на ваканционни имоти в Гърция намаляват, докато предлагането продължава да се увеличава.

Преди кризата редица строителни компании изградиха изключително много ваканционни имоти в най-популярните дестинации, поведени от нарастващото търсене. С настъпването на кризата обаче само най-добрите от извадените на пазара жилища намират купувачи. Повечето имоти застояват на пазара над година, а продавачите започнаха да изразяват готовност за сериозни отстъпки.

Данните на компанията показват, че цените на ваканционните имоти в Гърция в момента са с над 30% по-ниски, отколкото бяха по време на пика на пазара през 2007-2008 г.

Най-скъпи остават ваканционните имоти на Цикладите, част от които са островите Миконос и Санторини, на о. Корфу, както и в определени райони на о. Крит и Халкидики.

В тези райони обаче е съсредоточен интересът от чуждестранни купувачи – основно руснаци, британци, германци и китайци.

Интерес към първокласните ваканционни имоти проявяват и малка група гърци, които от години живеят в чужбина, но искат да имат собственост в родината си, посочват още консултантите.

Апетитът на чуждестранните инвеститори за изгодни сделки в Гърция беше потиснат заради спекулациите, че страната ще напусне еврозоната. С преструктурирането на дълга обаче, както и заявката на правителството да върне страната към растеж, нагласите като че ли се променят.

На първо време по-крупните инвеститори очакват приватизацията на държавните активи. Предстои за раздържавяване да бъдат обявени редица апетитни за туристическата индустрия терени, за които се очаква да получат и приоритетен статут при планирането и проектирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 12.09.22 г.
fallback