fallback

Алтернативни кредитори може да осигурят 25% от заемите за бизнес имоти в Европа

През следващите пет години застрахователни компании, пенсионни и други специализирани фондове могат да засилят присъствието си на пазара по подобие на САЩ

09:56 | 16.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

През следващите пет години една четвърт от всички кредити за сектора на бизнес имотите в Европа, или около 33 млрд. евро годишно, могат да бъдат набавени от алтернативни източници – застрахователни компании, пенсионни и други специализирани фондове, изчисляват от паневропейския мениджър на инвестиции в имоти AEW Europe, цитиран от онлайн изданието PropertyEU.info.

“Като се има предвид опитът в САЩ, където институционалните инвеститори засилиха присъствието си на пазара на имоти още през 90-те години на миналия век, няма да е изненада, ако видим, че през следващите 5 години 25% от заемите за сектора на бизнес имотите в Европа се отпускат от алтернативни финансиращи институции”, посочва Махди Мокран директор "Проучвания и стратегии" на компанията.

Според Мокран в момента в Европа се отпускат кредити за сектора на бизнес имотите за около 100 млрд. евро годишно. Тези заеми са много добре обезпечени от една страна - с първокласни активи, а от друга – с достатъчно наематели.

Размерът на отпусканите за сектора на бизнес имотите в Европа заеми обаче е много под пика от 2007 г., когато сумата достигаше над 250 млрд. евро, отбелязва Мокран.

“Ако приемем, че икономическият растеж в Европа остане слаб, кредитирането за сегмента може би ще нарасне до 130 млрд. евро до 2017 г. От тази сума застрахователите, пенсионните фондове и другите институционални инвеститори биха могли да поемат около 25%, или 33 млрд. евро”, допълва той.

В доклада на компанията е отбелязано, че институционалните инвеститори са привлечени предимно от първокласни активи, които носят доходност над 4 на сто. Освен това те държат имотите да имат осигурени наематели.

Според анализаторите обаче институционалните инвеститори следва да поемат малко по-висок риск и да се насочат към кредитиране на по-малките компании и сделки с атрактивни имоти на по-второстепенните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 22.08.22 г.
fallback