fallback

Великобритания трябва да обмисли ограничения за ипотечното кредитиране

Ипотеките за жилища на стойност четири пъти по-висока от годишните заплати на получателите им са твърде рискови, според бивш главен държавен секретар на Острова

15:59 | 15.10.12 г.

Британското правителство трябва да се поучи от държави като Канада и да обмисли възможността отново да бъдат въведени ограниченията за кредитирането на физически лица, премахнати през 70-те години на миналия век, твърди бившият държавен секретар на Великобритания лорд Гас О'Донъл, цитиран от Financial Times.

Според него е било грешка да се позволи на ипотечното кредитиране да ескалира през последното десетилетие и в момента няма гаранции, че банките няма да повторят тази грешка в бъдеще.

Ипотеките за жилища на стойност четири пъти по-висока от годишните заплати на получателите им, гарантирани единствено от самия кредитополучател, и на стойност до 125% от стойността на имота, изиграха ключова роля за финансовата криза, допълва О'Донъл.

Ето защо минимален спад на цените на жилищата бе достатъчен, за да се нанесе сериозен удар върху финансите на домакинствата, а оттам и върху икономиката.

Въпреки че културата на банките се променя, правителството трябва да се замисли за ролята на регулацията.

"Мисля, че трябва да се проведе дебат дали да има регулации. В Канада има някои успешни правила и успешни банки. Има много добри модели", посочва О'донъл.

"Лично аз бих призовал правителството да се замисли за високото съотношение между заемите и стойностите на жилищата. Не бива да се връщаме към ситуация, при която е много лесно да се теглят големи кредити", допълва той.

Експертът предлага 80% като ориентир и твърди, че ипотеките, на стойност три или четири пъти над нивото на доходите биха могли да са твърде рискови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
fallback