fallback

Сривът на цените на жилищата в Испания удря тежко пазара на ипотечни деривати

Делът на ипотеките с отрицателен капитал, които служат като обезпечения по ипотечни деривати, може да достигне 24%, ако цените на жилищата паднат с още 20%

10:27 | 15.10.12 г. 1

Близо 10% от ипотечните кредити в Испания, които служат като обезпечения по ипотечни деривати, са с отрицателен капитал.

Делът им обаче може да достигне 24%, ако цените на жилищата паднат с още 20% през следващите 18 месеца, каквито са очакванията на експерти, предупредиха от рейтинговата агенция Moody's, цитирана от онлайн изданието Property Investor Europe.

Според агенцията емитентите на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, в Испания не отразяват реално мащаба на ерозията, обхванала ипотечните кредити, в пуловете си.

Съотношенията между заемите и стойността на имотите, които отчитат, се базират на първоначални оценки и не са променяни, за да отразят резкия спад на цените на жилищата от 2008 г. насам.

"По наши изчисления, ако се вземе предвид спадът на цените, над 10% от ипотеките, с които са гарантирани испанските ипотечни деривати, ще се окажат с отрицателен капитал. Това е над два пъти повече от процентите, които съобщават испанските банки", коментира авторът на доклада и старши вицепрезидент на Moody's Хосе де Леон.

"Според основния ни сценарий около 24% от ипотеките ще бъдат с отрицателен капитал, ако цените на жилищата паднат с още 20% през идните 18 месеца", допълва той.

Ако очакванията на експертите за задълбочаване на ценовите спадове се реализират, кумулативното понижение на цените на жилищата в Испания за периода 2008 – 2013 г. ще достигне около 38%.

От Moody's предупреждават също така, че делът на неплатежоспособните платци ще нарасне до 20%.

Данните в доклада на агенцията се базират на статистиката на испанската централна банка и собствени калкулации на Moody's, уточнява се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
fallback