fallback

Данъчната политика на Оланд предизвика паническо бягство на богаташи

В Париж за продажба са обявени два пъти повече луксозни и скъпи имоти в сравнение с миналата година

17:13 | 12.10.12 г.

От месец май досега на пазара в Париж са пуснати 400 имота на стойност над 1 млн. евро, което е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, посочва брокерът Даниел Фо, цитиран от онлайн изданието themovechannel.com.

Каква е причината? Със сигурност е добре известна на президента-социалист Франсоа Оланд, отбелязва изданието.

Оланд отдавна планира да повиши данъците и налозите за собствениците на имоти - както за чужденците, така и за местните граждани. Според новите мерки за икономии данъкът върху доходите на богаташите ще бъде повишен до 75%. Очаква се да бъдат наложени и по-големи такси за прехвърлянето на средства в чужбина.

Френският елит отсега се опитва да избяга от данъците на Оланд, като се насочва към по-дружелюбни пазари на имоти като Лондон, Ню Йорк и Женева.

"Обстановката е почти паническа. Близо 400-500 жилища на стойност над 1 млн. евро са излезли на пазара в Париж", твърди Даниел Фо.

Профилът на напускащите страната пък се е променил от "безгрижни богаташи" на "мениджъри на големи международни компании и предприемачи, уплашени от данъка в размер на 62,21% за продажбата на акции".

Лошите новини за френските супер-богаташи обаче са добри новини за чуждестранните инвеститори. При всички тези имоти, излизащи на пазара, средната цена на апартаментите в Париж е паднала с 5% през последните месеци, което привлича сериозен интерес отвън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 06.09.22 г.
fallback